Plaats de stuifmeelval op de vliegplank en bevestig deze met 2 haken op de kast. Eens de bijen de gewoonte hebben om binnen te komen via de stuifmeelval, kan u beginnen met het oogsten van uw stuifmeel.
De bijen brengen de stuifmeelkorrels mee aan hun achterpoten, bij het binnenkomen vallen de korrels in een opvangbakje dat dagelijks geledigd moet worden.
Stuifmeelkorrels worden door de bijen geoogst op de meeldraden van de bloemen. De scheikundige samenstelling van stuifmeel verschilt van plant tot plant. De hoeveelheid eiwitten varieert van 7% tot 35%.
Bijen verzamelen het hars van de bladknoppen van verschillende bomen. De bijen mengen de verzamelde harsen met bestanddelen van stuifmeel en voegen er diverse soorten buitengewoon werkzame enzymen en fermenten aan toe. Zo ontstaat Propolis. Propolis beschermt de bijen tegen bacteriën, virussen en schimmels en wordt door de bijen ook nog voor verschillende doeleinden gebruikt om:
Propolis wordt geoogst door deze af te schrapen van de ramen of door het gebruik van een fijn rooster dat in de kast wordt gebracht en waarvan de bijen dan de openingen vullen met propolis om ze af te sluiten (propoliseren).